Artikel från Hallands Nyheter 12 Oktober 1998.

Mannen som kunde tala med hästar

Backa då da

Och så tar vi ett steg bakåt! -En häst vill vara sin ledare till lags. Men det gäller att vara en bra ledare och en glad ledare, betonar Percy Davidsson
Han kan konsten att tala (tyst) med hästar....

... och busen Hannibal håller med

Åskloster

Hannibal är ingen elak men en stökig och svårhanterlig häst. Eller rättare sagt var. Percy Davidsson, mannen som kan tala med hästar, kom snabbt på god fot med den charmige nord-svensken. Och Hannibals ägare Carola Wahlbeck från Vessigebro konstaterade att det finns hopp även för hennes häst.

Hallands Fjordhästklubb ordnade häromhelgen en kurs i horsemanship hos Ingemar Vendelstrand i Årnäs. Av en händelse råkade kursen infalla samtidigt som filmen "Mannen som kunde tala med hästar" visades på biograferna.

- Filmen är inget sanningsvittne på horsemanship. Däremot är det alltid aktuellt att kunna hantera sin häst väl, betonar Percy Davidsson.

"Hästviskaren"

Ingemar Vendelstrand har gått en kurs för hästviskaren från Kungälv tidigare. Till sin förvåning upptäckte han att kunskaperna gick att omsätta i praktiken. Fjord-hästen Lucinda lyder nu minsta vink från Ingemar. Hon kan rentav läsa hans tankar.

- Det är en sådan härlig känsla att se att kommunikationen med hästen verkligen fungerar intygar Ingemar, vars etusiasm smittade av sig till andra hästägare.

- Till kursen kom inte bara fjordhästar utan även en Haflingerhäst och som redan nämnts Carola Wahlbeck och hennes åttaåriga Hannibal.

- Hannibal har missuppfattat sin ledarroll, ridningen fungerar bra men på marken vill han bestämma över mig. Eftersom han är stark händer det att han sliter sig och springer ifrån mig, berättar Carola.

Fromt lamm.

Samma Hannibal blev som ett fromt lamm i Percy Davidssons händer. Enkelt uttryckt gäller det att få hästen att förstå vad man begär att den skall göra. Och då måste människan först lära sig tänka som en häst.-

- I motsats till människor tänker inte hästar logiskt. Men de är väldigt sensibla och känner om vi är rädda, arga eller glada. Tänk om människor kunde lära sig att le mot sina hästar !

Svårlastade hästar.

Den som tränar en häst har bara tre sekunder på sig att berömma eller tillrättavisa. Det bästa sättet att ge beröm är en eftergift i grimskaftet eller tygeln.

- Om jag skall vara riktigt ärlig så har jag aldrig träffat en problemhäst, däremot hästägare som har problem, berättar Percy Davidsson.

Det vanligaste problemet är att hästen är svårlastad.

- Att gå in i ett trångt utrymme är ett ologiskt uppträdande för en häst. Men en häst som känner förtroende för sin ledare övervinner sin rädsla.

Hannibal är ingalunda ett hopplöst fall. Nu gäller det för Carola att träna upp kommunikationen med sin vän.

- Det svåraste är att ändra sitt beteende mot hästarna. Man måste vara på sin vakt så att man inte ramlar in i gamla hjulspår igen, varnar Ingemar Vendelstrand.

Bättre med traktor.

Percy Davidsson har visserligen växt upp på en bondgård men på den tiden såg han hästar som ett onödigt substitut för en traktor.

Så bar det sig int bättre än att hans hustru ville ha hästar. Varje gång det uppstod en stökig situation i stallet blev det Percy som fick reda ut problemet.

- Jag upptäckte att jag satt inne med en kunskap som funkade på hästar.

Den från början motvillige Percy gick kurser på Strömsholm, skaffade sig amatörlicens som travkusk och fick rykte om sig att klara de besvärligaste problemhästar. Men det räckte inte. Han började studera legendariska tränare i USA och deras tankar om horsemanship.

- Egentligen är det här en ideologi som bygger på enkla, grundläggande kunskaper. Målet är att få en lugn och samarbetsvillig häst utan att ta till våldsmetoder. betonar Percy Davidsson.

Aina Karlbom 0340-629138

 Näsan på backen

Blickstilla. Carola Wahlbeck från Vessigebro

bevittnar undret. "Hästviskaren" Percy Davidsson

lyckades utan vidare intala busen Hannibal

att det faktiskt är rätt skönt att stå stilla.

 

Till Startsidan Till Startsida Häst Till Startsida Familj